Technische Kunststoffen

PA, POM, PETP, PTFE, PVC, PE/UHMPE, PVDF, PEEK, PS, PP, PF-W, PC

Kunststoffen worden geproduceerd als rondstaf en als plaat, waarbij platstaf en vierkantstaf uit plaat gezaagd worden. Een aantal kunststoffen kunnen worden gemodificeerd, voorbeelden hiervan zijn:

- met 12% grafiet en 3% PTFE (voor een lagere wrijvingscoëfficiënt).

- met 30% glasvulling (grotere stijfheid).

Ook hebben wij de mogelijkheid u compleet bewerkte produkten aan te bieden hierbij gebruikmakend van zeer gespecialiseerde bewerkingsmogelijkheden bij onze producenten welke wij vertegenwoordigen.

 

Polyamide (PA)

Materiaal toleranties volgens DIN 16980

Maat toleranties volgens DIN 16980

Handelsnamen:

Akulon, Nylon, Ertalon, Nylatron, Ultramid, Vestamid, Zytel, Sustamid en Zellamid.

Kenmerkende eigenschappen en toepassingen:

Door de vochtopname gaan maatvastheid en elektrische eigenschappen achteruit. Hoge slagsterkte en taaiheid, trilling-dempend. Uitstekend materiaal voor mechanische onderdelen die bij verhoogde temperatuur belast worden en tevens in contact komen met olie of oplosmiddel. Bij mechanische bewerking ontstaat een langspanige krul.

 

Polyacetaal (POM)

Materiaal toleranties volgens DIN 16985

Maat toleranties volgens DIN 16977-16978-16980

Handelsnamen:

Delrin, Hostaform, Ultraform, Sustarin en Zellamid.

Kenmerkende eigenschappen en toepassingen:

Materiaal lijkt veel op nylon. Polyacetaal is echter stijver en taaier vooral bij hogere temperaturen. Daar het materiaal geen vocht opneemt zijn de eigenschappen beter. Wel is POM gevoelig voor ultraviolet licht vandaar dat het voor gebruik buiten veel in de kleur zwart wordt toegepast. Het is zeer goed te verspanen (kort spanig).  

 

Polyethyleentereftalaat (PETP)

Materiaal toleranties volgens DIN 16807-16811

Handelsnamen:

Arnite, Ertalyte, Hostadur, Sustadur en Zellamid 1400.

Kenmerkende eigenschappen en toepassingen:

Arnite is een zeer hard materiaal waardoor het een zeer hoge vlaktedruk kan hebben. In verbandmet kerfwerking scherpe binnenhoeken vermijden. Het wordt veelvuldig in de levensmiddelenindustrietoegepast. Echter niet geschikt in water boven 70°. Zeer maatvast, hoge hardheiden stijfheid, goed slijtvast. Toepassingen: tandwielen met klein modul en precisiewerk.

 

Polytetrafluoretheen (PTFE)

Maat toleranties volgens DIN 50014

Handelsnamen:

Teflon, Fluon, Hostaflon, Ertaflon en Gaflon.

Kenmerkende eigenschappen en toepassingen:

Pas op! niet aansteken, damp is giftig. Zeer goede chemische eigenschappen. Geschikt tot +240°C. Laag wrijvingscoëfficiënt. PTFE

kan niet verlijmd worden, waardoor het veel toegepast wordt in lijmapparatuur, bakkerijwalsen en kleeflagen. Andere toepassingen: pakkingen, afdichtingen en glijlagers.

 

 

Polyvinylchloride (PVC)

Materiaal toleranties volgens DIN 7746

Maat toleranties volgens DIN 16927

Handelsnamen:

Hostalit, Trovidur, Epradur, Ispadur en Polor.

Kenmerkende eigenschappen en toepassingen:

Goede chemische bestendigheid, goed te lassen en te lijmen. De toepassingen vinden we dan ook in de chemische industrie, laboratoria, als leidingwerk en in de galvanische en elektrotechnische industrie. Hoogslagvaste soorten vinden veel toepassingen als gevelbekleding. Niet geschikt voor lager materiaal. 

 

Polyetheen (PE/UHMPE)

Handelsnamen:

Multilene, Werkstof S, Hostalen, Sustelen, Vestolen, Lupolen en Tekalen.

Kenmerkende eigenschappen en toepassingen:

Het verschil tussen PE200-PE500 en PE1000 is de dichtheid. Een grotere dichtheid betekentgrotere stijfheid, sterkte en hardheid, beter bestand tegen hogere temperaturen en chemicaliën.Zeer slecht te verlijmen, geen tot zeer geringe vochtopname. Hoge slagvastheid bij lage temperatuur.Zeer slijtvast. Polyetheen vindt zijn toepassing vooral inj de levensmiddelen-industrie(snijplaten, geleidestrippen), chemische industrie (bekleding van bakken), apparatenbouw (glijenstansplaten) en in de koeltechniek

 

Polyvinylideenfluoride (PVDF)

Handelsnaam:

Solef®

Kenmerkende eigenschappen en toepassingen:

PVDF is een thermoplastische fluorpolymeer die nog niet zo lang bekend is. Bij een juiste werkwijze kan een bepaalde kristalvorm worden verkregen, waarbij de eigenschappen van het polymeer tot dicht bij het smeltpunt bewaard blijven. De eigenschappen van PVDF zijn als volgt samen te vatten: uitstekende bestendigheid tegen veroudering, goede vormvastheid bij hoge temperaturen, uitstekende thermische eigenschappen, opmerkelijke chemische bestendigheid, bestand tegen UV- en gamma-stratling, hoge diëlektrische constante, hoge weerstand tegen slijtage, geschikt voor toepassing in de levensmiddelenindustrie (verpakkingen- en gebruiksartikelenbesluit- TNO), zelfdovend.PVDF is geschikt voor vele doeleinden, vooral wanneer zeer hoge eisen gesteld worden aan bestendigheid tegen chemicaliën en UV straling en aan het gedrag bij lage en hoge temperaturen.

 

Polyetheretherketon (PEEK)

Handelsnaam:

Victrex-PEEK

Kenmerkende eigenschappen en toepassingen:

Polyetheretherketon is een aromatische polyester. Deze hoogwaardige technische kunststof is buitengewoon goed bestand tegen allerlei ongunstige of kritische bedrijfsomstandigheden. Het materiaal is bestand tegen hoge constante temperaturen, waarbij de uitstekende maatvastheid behouden wordt. PEEK is moeilijk brandbaar. Het veroorzaakt weinig rookontwikkeling en giftige verbrandingsgassen. PEEK werd in eerste instantie toegepast als bekledings- en isolatiemateriaal voor het ommantelen van kabels waaraan strenge eisen werden gesteld met betrekking tot warmtebestendigheid, goede brandeigenschappen en chemische bestendigheid. Het wordt tegenwoordig ingezet voor elektrische apparatuur, waarbij het materiaal wordt blootgesteld aan hoge temperaturen en een agressieve omgeving. Daarnaast wordt het toepast in de chemische industrie en voor hoogwaardige, mechanisch belaste delen.De eigenschappen van PEEK maken dit materiaal uitermate geschikt voor elektronische en construktie onderdelen, waarvoor andere thermoplastische kunststoffen niet meer voldoen. 

 

Polystyreen (PS) 

Kenmerkende eigenschappen en toepassingen:

Polystyreen is een thermoplast met een uitstekende oppervlaktegesteldheid, een grote hardheid en een hoge stijfheid. Het materiaal heeft goede diëlektrische eigenschappen en is in elke gewenste kleur leverbaar. Polystyreen is echter bros en gemakkelijk te breken. Slagvast polystyreen heeft deze nadelige eigenschappen in mindere mate. Polystyreen kan goed worden vervormd en het is gemakkelijk te bewerken. Polystyreen glashelder heeft een hoge lichtdoorlaatbaarheid. Het is licht ontvlambaar. Door de goede vormeigenschappen wordt het materiaal veelvuldig voor vacuümgevormde produkten toegepast, bijv. als beshermkappen voor machine onderdelen, als verpakkingsmateriaal en voor huishoudelijke gebruiksvoorwerpen. Het glasheldere antireflex materiaal wordt veel toegepast in de fotografische industrie als beglazingsmateriaal voor fotolijsten. 

 

Polypropeen (PP)

Handelsnaam:

Moplen, Luparen, Simona PP, Hostalen P.

Kenmerkende eigenschappen en toepassingen:

Vergelijkbaar met PE maar kan wel een hogere temperatuur verdragen (ca, 100°C) waardoor PP met stoom kan worden gesteriliseerd. De minimum temperatuur ligt bij ca. 0°C. De vochtopname is gering (max. 0,1%). Door UV stralen wordt het materiaal aangetast wat een nadelige invloed heeft op de mechanische waarden. Polypropeen is zeer goed bestand tegen chemicaliën. Bij hogere temperaturen (boven 60°C) wordt de oxydatie versneld vooral bij contacten met metalen als koper en mangaan. Polypropeen wordt veel in de chemische apparatenbouw toegepast ook als stansplaten en in de voedingsindustrie is het zeer geschikt en evenals PE niet te lijmen. 

 

Hardweefsel (PF-W)

Materiaal toleranties volgens DIN 7735 HGW 2082 klasse B

Maat toleranties volgens DIN 40627 - 40606

Handelsnamen:

Celeron, Novotex en Tufnol.

Kenmerkende eigenschappen en toepassingen:

Goed maat- en drukvast. Hoog temperatuurbereik, zeer goede elektro-isolerende eigenschappen, vandaar toegepast als isolatieblokken, wikkelkernen en spoelen. Voor toepassing van lagers mag uitsluitend staf- en busmateriaal gebruikt worden in verband met de wikkelingen. Tandwielen daarentegen mogen uitsluitend uit plaatmateriaal worden gemaakt. 

 

Polycarbonaat (PC)

Handelsnamen:

Makrolon®, Lexan®.

Kenmerkende eigenschappen en toepassingen:

Polycarbonaat wordt door middel van extrusie uit polycarbonaatgranulaat vervaardigd. Polycarbonaat bezit een hoge warmtebestendigheid, een grote taaiheid, een goede mechanische sterkte bij temperaturen van -100°C tot +135°C en goede, van temperatuur en vochtigheid praktisch onafhankelijke, elektrische eigenschappen. Bovendien heeft het  materiaal een hoge brandbestendigheidsgraad (brandklasse 2). De lichtdoorlaatbaarheid van polycarbonaat bedraagt in het zichtbare gebied (λ = 380 - 780 nm), onafhankelijk van de golflengte, ongeveer 85%. Polycarbonaat wordt veel toegepast voor veiligheidsbeglazing in scholen, kindertehuizen, sporthallen, ziekenhuizen, werkplaatsen, fabrieken en telefooncellen,veiligheidsbeglazing voor machines, beglazing van sigaretten- en snoepautomaten, parkeermeters, veiligheidsbeglazing voor tractoren en terreinauto’s en aquaria. Tevens wordt polycarbonaat gebruikt voor de bekleding van vliegtuigdeuren, reclameborden, verkeersborden en -tekens en hoogbelaste verlichting waarbij warmte een grote rol speelt. De slagvastheid van het materiaal is tweehonderd maal groter dan die van normaal glas.  

 

 

Technische kunststoffen

overzicht mechanische waarden 

Benaming

volgens

ISO

Sg

G/cm3

Treksterkte

N/mm2

Rek bij breuk

%

Kogelhardheid

N/mm2

Max temp.kortstondig

°C

Max temp.langdurig

°C

Uitzetting per10 Cel./mtr

mm

Pa 6 E

1.14

40

160

70

-30 tm +90

-30 tm +120

0.7

Pa 6 G

1.15

40

 

70

-30 tm +90

-30 tm +120

0.7

POM C

1.41

70

40

160

140

-40 tm +100

1

PETP

1.39

65

12

150

150

100

0.7

PTFE

2.16

30

400

40

275

240

1,3

PVC

1.45

55

20

100

75

65

0,8

HDPE

0.97

24

11

50

90

110

1,5

HMPE 500

0.96

28

450

40

90

110

1,5

HMPE 1000

0.93

22

700

36

90

110

1,5

PVDF

1.78

55

20

80

170

160

-

PEEK

1.32

100

20

-

280

200 - 250

-

PS

1.05

20-30

0

-

85

70

-

PES

1.37

82

 

-

260

180 - 190

-

PP

0.92

35

800

75

110

100

2

PF-W

1.40

80

 

170

130

120

0,3

PC

1.2

60

 

145

135

115

160

Technische Kunststoffen Rondstaf

PA, POM, PETP, PTFE, PVC, PE/UHMPE, PVDF 

ø mm

PA6 (G)naturel zwart

kg/m

POMnaturel zwart

kg/m

PETPnaturelkg/mPTFEnaturelkg/mPVCgrijskg/mPE 200/500UHMPE 1000naturel zwartgroen

kg/m

PVDF
4      0,03
50,03 0,03    0,04
60,040,05 0,070,05 0,06
70,05  0,09  0,10
80,060,08 0,120,08  
9   0,15   
100,100,120,100,180,12 0,15
11   0,23   
120,140,170,200,26  0,22
13   0,31   
14 0,23 0,36   
150,220,27 0,410,26 0,33
160,250,300,320,47  0,38
180,310,38 0,59  0,48
200,390,470,500,730,460,300,59
220,470,56 0,90  0,71
250,600,730,801,180,720,500,92
280,750,90 1,44  1,15
300,861,11,11,651,050,701,32
320,981,2 1,85  1,50
351,17 1,552,251,500,901,80
401,521,91,952,901,851,202,35
451,932,42,453,722,401,502,95
502,382,92,954,592,901,903,70
552,873,63,655,55  4,45
603,424,24,256,604,202,705,25
654,015,0 7,75  6,15
704,645,65,658,905,603,707,15
755,356,5 10,30  8,20
806,087,37,511,807,804,809,35
907,699,39,914,809,206,1011,80
1009,5111,412,218,3011,507,5014,60
11011,5313,914,822,0013,90 17,60
12013,7516,618,026,0016,5010,60 
12514,9017,9 28,00  22,75
13016,1519,526,530,0019,8013,80 
15021,4625,8 40,0025,7019,3032,60
16024,4329,4 46,5030,0021,00 
17027,6233,1 53,00   
18030,9037,1 57,5037,0032,0046,80
20038,1346,0 71,0046,00 57,30
25058,072,0   59,0090,20
28072,592,0     
30083,0106,0   72,00135,6

 Grotere diameters op aanvraag leverbaar. 

PA = polyamide

POM = polyacetaal

PETP = polyethyleentereftalaat

PTFE = polyetrafl uoretheen

PVC = polyvinylchloride

PE/UHMPE = polyetheen

PVDF = polyvinyldeenfluoride

PEEK = polyetheretherketon

PSU = polysulfone

PP = polypropyleen/polypropeen

PC = polycarbonaat

PF-W = phenolformadehyde + weefsel 

PS = polystreen

Technische Kunststoffen Rondstaf

PEEK, PS, PP, hard weefsel (PF-W), PC 

Ø mm

PEEKnaturel/zwart

kg/m

PSPESPPPF-WPC
100,110,110,120,080,120,10
120,170,160,170,110,180,15
160,290,280,30  0,27
180,360,350,38 0,380,33
200,440,420,470,310,460,41
220,550,520,57  0,50
250,690,670,730,480,760,64
300,990,951,040,701,100,91
321,111,091,20  1,04
351,351,291,431,001,301,25
401,731,681,851,231,801,62
452,242,142,361,562,202,07
502,722,622,901,932,402,54
603,963,784,182,774,103,66
705,385,115,653,755,104,95
756,145,906,524,236,705,71
806,946,697,394,887,806,48
908,908,489,376,189,708,20
10010,8610,4711,577,6212,0010,13
11013,1012,6614,019,2116,0012,27
12015,4415,0516,6210,9118,00 
13018,3017,7419,5912,75 17,20
15024,1623,4725,9317,14 22,83
 

Grotere diameters op aanvraag leverbaar

 

Technische Kunststoffen Plaat

PA, POM, PETP, PTFE, PE/UHMPE 

dikte

PA6 naturellevermaat2000 x 1000 mmkg/plaatPOM naturellevermaat2000 x 500 mmkg/plaatPETP naturellevermaat2000 x 500 mmkg/plaatPTFE naturellevermaat1000 x 1000 mmkg/plaatPE UHMPE 1000naturel zwart groenlevermaat2000 x 1000 mmkg/plaat
12,61,6 2,3 
1,53,92,3 3,54,0
25,23,0 4,66,0
37,84,5 6,98,0
410,46,0 9,3 
513,08,0 11,610,0
615,69,0 14,212,0
822,012,5 18,916,0
1026,716,015,024,520,0
1232,020,020,028,524,0
1540,025,525,035,530,0
2053,031,530,5 40,0
2565,038,539,059,550,0
3084,046,547,071,060,0
3597,0   70,0
40110,061,561,095,080,0
45124,0    
50137,075,577,0118,0100,0
60150,091,089,0  
65179,0    
70191,0   140,0
75205,0    
80218,0121,0   160,0
85233,0     
90245,0   180,0
95259,0    
100274,0 152,0  200,0
Grotere afmetingen op aanvraag leverbaar.Alle platmaten worden voor u op maat gezaagd uit bovenstaande maten.